2017. június 4., vasárnap

Hogyan írjon jó önéletrajzot egy pályakezdő fiatal



Több munkáltató cég álláshirdetéseire jellemző, hogy akár több évnyi munkatapasztalatot is elvárnak a pályázóiktól. Jogosan tehetjük fel a kérdést, ilyenkor mit tehet egy olyan pályakezdő fiatal, akinek nincs semmi tapasztalata? Mócz Dóra, a Képzési Kiválósági Központ igazgatója és a Kodolányi János Főiskola karrierirodájának vezetője szerint ilyenkor a kompetenciákra kell a nagyobb hangsúlyt fektetni.


A pályakezdők esetében át lehet gondolni minden olyan tevékenységet, amelyet iskolásként elvégezhetett. Önkénteskedés, diákmunka, esetleg a családi vállalkozásba besegített. A lényeg az, hogy emeljék ki azokat a kompetenciákat, amelyeket vélhetően a munkaerőpiacon sikerrel tudnak majd hasznosítani. Az önéletrajzokban nem kötelező egyéb közlendőket megadni, de én erősen ajánlom, hogy ezt is írják bele. Itt vannak a legpozitívabb tulajdonságok, hobbi, nyelvismeret, illetve a jogosítvány megléte. Ezek nagyon fontos plusz információk a jelentkezőkről, amelyekkel olyan előnyökre tehetnek szert a pályázók, hogy akár az állást is megszerezhetik.

Bresák Judit, egy székesfehérvári autóipari nagyvállalat HR specialistája elmesélte nekünk, miket figyelnek elsősorban egy önéletrajznál.


Az összképet nézzük meg elsőként, mennyire átlátható, egyértelmű és világos az önéletrajz. A következő pont az az, hogy a jelentkező a végzettsége, illetve a tapasztalatai alapján releváns-e a pályázott pozícióra. A harmadik pont pedig a fénykép, amely rendkívül beszédes, ezért erre érdemes nagyobb figyelmet fektetni.

Sok jelentkező éppen a rosszul megválasztott fotójával állítja be magát negatívan.


A buliban csinált vagy családtagokkal, házi kedvencekkel készült fotó nagy mértékben befolyásolhatja az önéletrajz alapján kialakított első benyomást.

Hibát jelent az is, ha pontatlan adatok szerepelnek az önéletrajzban. Az átláthatatlan, indokolatlanul hosszú vagy egybefüggő szövegként megírt önéletrajz is nehéz perceket okozhat a HR-esnek. A helyesírási hibák is szemet szúrnak. Két másik hibára Mócz Dóra hívta fel a figyelmet:


Sok borzasztó e-mail címmel találkoztam már. Például cukimókus kukac valami pont hu. Na ezeket el lehet felejteni, mert így a munkáltató nem fogja komolyan venni az adott pályázót. Az a legjobb megoldás, ha a vezetéknévből és a keresztnévből áll a cím. A másik pedig a lakcím megadása. Ez egy olyan adat, amelyet nem kötelező megadni, ezt pedig ki is kell használni. Például a múltkor beszélgettem egy olyan diáklánnyal, aki Pesten szeretett volna dolgozni, de sokáig nem hívták be egy állásinterjúra sem. Sajnos sok munkáltatónál hátrány, ha valaki bejárós, ezért ezeket az embereket már be sem hívják egy interjúra sem.

Ha végül mégis sikerül eljutni az interjúra, akkor érdemes a megpályázott munkabeosztásról és a cégről is teljeskörűen tájékozódni. Például milyen dress code van az adott vállalatnál, vagy átlagosan mennyit is keresnek abban a munkakörben, amelyre jelentkezett a pályázó. Az interjúra pedig csak pontosan illik megérkezni, mert nemcsak a késés hátrány, hanem a korán érkezés is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése